fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZakon o fiskalizaciji nova biznis barijera 

Zakon o fiskalizaciji nova biznis barijera 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zakon o fiskalizaciji proizvoda i usluga predstavljaće novu biznis barijeru, a rok za početak njegove primjene isuviše je kratak i teško da će se sve pripremiti do 1. januara, ocijenio je izvršni direktor Montenegro biznis alijanse (MBA), Milan Dragić.

„Tvakvo rješenje je vrlo skupo za privredni sektor, a i Poresku upravu (PU), uz veliko pitanje da li će se na predloženi način ostvariti očekivani efekti. Opšti zaključak privrede je da je u pitanju nova biznis barijera, primarno zbog dodatnih troškova koji se nameću privrednicima, naročito zbog uvođenja elektronske fiskalizacije kompanijama koje posluju isključivo žiralno“, rekao je Dragić u intervjuu Danu.

On je dodao da brine i to koliko će predloženo rješenje uticati na smanjenje sive ekonomije s obzirom na to da oni koji su i do sada bili van sistema, nesmetano ostaju van domašaja poreske administracije.

Dragić je saopštio da se donošenjem tog zakona stavlja van snage uredba o poreskoj registar kasi, koja nudi dovoljno prostora za uvođenje izmjena koje bi mogle doprinijeti značajnom unaprijeđenju evidentiranja prometa i smanjenju sive ekonomije u maloprodajnom prometu.

„Takav pristup bi u potpunosti zadovoljio potrebe PU, smanjio mogućnost izbjegavanja neevidentiranja prometa i zadržao posao svim zaposlenim u kompanijama čija je djelatnost distribucija i servisiranje poreskih registar kasa“, rekao je Dragić.

On smatra da primjena novog modela fiskalizacije podrazumijeva znatne troškove za sve kompanije čije poslovanje obuhvata bezgotovinsko plaćanje, od
nosno žiralna plaćanja.

„Ti poreski obveznici bi morali da investiraju u nove ili unaprijeđenje postojećih PC uređaja, uvođenje interneta na svakom prodajnom mjestu i sve drugo što prati predložene promjene ovog tipa. Takođe, dodatnim troškovima će biti izložena i preduzeća i preduzetnici koji posluju sa gotovinom zbog investiranja u novu opremu ili adaptiranja postojećih aparata“, naveo je Dragić.

On je upozorio da će poslodavci morati da kupuju nove uređaje ili da se prilagođavaju postojećim potrebama, kao i da obave edukaciju zaposlenih tamo gdje je neophodno.

„Sve to iziskuje vrijeme i povećanje troškova. Tu nema nikakve dileme. MBA apsolutno podržava sve napore Ministarstva finansija i PU na uvođenju poreske discipline i smanjenju sive ekonomije. Smatramo to preduslovom za smanjenje fiskalnog opterećenja za što se zalažemo, kako bi crnogorski poslovni ambijent bio konkurentniji i atraktivniji za privlačenje investicija“, kazao je Dragić.

On je dodao da u MBA nemaju dilemu u vezi roka primjene novog zakona i da smatraju da je isuviše kratak da bi se ispoštovale sve obaveze koje se nameću poslodavcima.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...