fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryZakupci sami da odrede vrijeme naplate plažnog mobilijara

Zakupci sami da odrede vrijeme naplate plažnog mobilijara

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pravilnik o bližim uslovima u pogledu uređenosti i opremljenosti, vrstama i uslovima korišćenja kupališta nije precizirao vrijeme naplate usluga plažnog mobilijara, već zakupac ima obavezu da sam odredi vrijeme i istakne ga na informativnoj tabli na kupalištu.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da smatraju da korisnike treba da upoznaju sa zakonskim odredbama, s obzirom na to da Upravi, odnosno Odsjeku za inspekciju turizma, stižu prijave gostiju, koji koriste usluge zakupaca kupališta, a odnose se na naplatu plažnog mobilijara poslije 17 sati.

“Pravilnik propisuje obavezu zakupaca da istakne cjenovnik plažnog mobilijara, na informativnoj tabli, sa naznakom vremena do kada se plažni mobilijar naplaćuje”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Uprave.

Iz Uprave je saopšteno da član 6 Pravilnika propisuje i da zakupac, radi sprječavanja prenatrpanosti plažnim mobilijarom na kupalištima, treba da ostavi slobodan pristup do mora, u širini od najmanje jednog metra, na svakih 20 metara, slobodnu zonu uz more u širini od najmanje tri metra, a na kupalištima površine do 500 metara kvadratnih od najmanje jednog metra.

“Zakupac takođe treba da oslobodi od plažnog mobilijara polovinu plaže, a na drugoj polovini plažni mobilijar rasporedi postavljanjem jednog suncobrana i dvije ležaljke na najmanje osam metara kvadratnih i jednog baldahina koji zauzima prostor od najmanje osam metara kvadratnih”, navodi se u saopštenju.

Na hotelskim kupalištima plažni mobilijar treba da se rasporedi postavljanjem na cjelokupnoj površini i to jednog suncobrana i dvije ležaljke na najmanje deset kvadrata, jednog baldahina koji zauzima prostor od najmanje deset kvadrata i jednog suncobrana i dvije ležaljke na najmanje 15 kvadrata u hotelima sa pet zvjezdica.

Direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Predrag Jelušić, ranije je najavio da je ove godine donijeto novo pravilo o korišćenju plaža, odnosno da se korišćenje ležaljki i suncobrana neće naplaćivati nakon 17 sati na javnim i drugim plažama, osim hotelskih.

Najčitanije

Izabran novi Odbor direktora CEDIS-a

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Elektroprivrede (EPCG) je, u svojstvu Skupštine akcionara Crnogorskog elektrodistributivog...