fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZapošljavanje OSI i dalje relativno nova tema

Zapošljavanje OSI i dalje relativno nova tema

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Zapošljavanje osoba s invaliditetom (OSI) je i dalje relativno nova tema, opterećena raznim problemima i izazovima, među kojima je i stav i odnos poslodavaca prema pravu na rad, odnosno sposobnostima tih osoba.

Iz Udruženje mladih sa hendikepom (UMHCG) i Saveza slijepih Crne Gore su saopštili da se o pravu na zapošljavanje OSI, prije usvajanja posebnog zakona 2008. godine, skoro da i nije ni govorilo, a posebno nije bilo evidencije, niti rezultata u praksi.

“Izolovani su bili, a i danas su, izolovani slučajevi zapošljavanja OSI na otvorenom tržištu, i to, po ugovoru o radu, što postojanje Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom čini neupitno opravdanim”, rekli su predstavnici UMHCG i Saveza slijepih.

Oni su reagovali na zahtjeve poslodavaca da država smanji stopu posebnih doprinosa za zapošljavanje OSI, koju poslodavci biraju da plaćaju umjesto da zaposle OSI, odnosno broj propisan kvotom.

“Unija poslodavaca (UPCG) je, smatrajući da je sankcija koju su sami poslodavci izabrali kao odgovor na politiku zapošljavanja OSI visoka, uputila Vladinom Savjetu za konkurentnost zahtjev o preispitivanju visine posebnog doprinosa, odnosno predlog da istu sa sadašnjih 20 odsto od prosječne mjesečne zarade u godini koja prethodi plaćanju stope posebnog doprinosa smanji na deset odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz UMHCG i Saveza slijepih su kazali da Zakonom nije propisana direktna zabrana diskriminacije osoba s invaliditetom u slučaju ako je poslodavac ne zaposli, već je opet poslodavcima, prije svih, data mogućnost izbora između dvije opcije.

“Poslodavcu su date opcije da zaposli osobu s invaliditetom, odnosno određeni broj OSI u zavisnosti od ukupnog broja zaposlenih, ili, ukoliko to neće i ne želi da učini, da kao vid sankcije plati poseban doprinos za zapošljavanje OSI, koji će služiti kao podsticaj onim poslodavcima koji zapošljavaju OSI”, navodi se u saopštenju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije