fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeZaustavljen rast zaposlenosti u SAD-u

Zaustavljen rast zaposlenosti u SAD-u

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Rast stope zaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) gotovo je potpuno bio obustavljen u februaru, s obzirom na to da se na tržištu rada pojavilo samo 20 hiljada novih poslova, saopštilo je američko Ministarstvo rada i zapošljavanja.

Podaci o platama koje je iznijelo američko Ministarstvo, takođe su bili najniži od septembra 2017, na šta je uticao veliki pad u zapošljavanju u sezonskim poslovima, posebno u sektoru građevine.

Na loše rezultate uticalo je i smanjenje stope zapošljavanja u sektorima maloprodaje, servisnih usluga i transporta, gdje je tržište suočeno sa manjkom vozača, prenosi B92.

Reuters ocjenjuje da su najnoviji podaci još jedan udarac za administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji se tokom posljednjih sedmica suočio s brojnim izazovima, uključujući neuspjeh u nuklearnim pregovorima sa Sjevernom Korejom, rekordan trgovinski deficit i neuspjeh Bijele kuće da dostigne planirani ekonomski rast od tri odsto za prošlu godinu.

Kako navodi Reuters, predsjedavajući federalnih rezervi Jerome Powell nije komentarisao podatke o padu stope zaposlenosti, iako je dao izjavu 12 sati nakon njihovog objavljivanja.

Powell je prokomentarisao jedino da mjere preduzete u sklopu rasta tržišta rada izgledaju povoljno kao što je to već slučaj tokom mnogih proteklih decenija.

On je dodao i da ništa ne ukazuje na potrebu uvođenja nekih posebnih mjera.

Najčitanije