fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZavršen post-seizmički monitoring morske faune

Završen post-seizmički monitoring morske faune

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Post–seizmički monitoring morske faune crnogorskog podmorja, nakon obavljenih 3D geofizičkih snimanja na blokovima četiri, pet, devet i deset, završen je u ranim jutarnjim satima, saopšteno je iz Uprave za ugljovodonika.

“Ovo ispitivanje definisano je Elaboratom o procjeni uticaja na životnu sredinu i imalo je za cilj da utvrdi stanje morske faune, preciznije, morskih sisara, na navedenim blokovima nakon završenog 3D geofizičkog ispitivanja koje je realizovano u novembru i decembru prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Monitoring je trajao 18 dana rada i obavljan je sa broda Aran, istog broda koji je korišćen za prikupljanje podataka o morskoj fauni prije 3D geofizičkog istraživanja.

Cilj monitoringa je, kako su objansili iz Uprave, dobijanje podataka koji će biti upoređeni sa informacijama o stanju morske faune prije 3D istraživanja.

“U konačnom, rezultati ovog monitoringa pokazaće da li je i u kojoj mjeri realizovano 3D geofizičko istraživanje uticalo na morsku faunu na ovim blokovima. U ovom istraživanju učestvovali su i predstavnici Instituta za biologiju mora”, dodaje se u saopštenju.

Istraživanja na blokovima četiri, pet, devet i deset realizuju se u skladu sa Radnim programom Ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju ugljovodonika sa kompanijama Eni i Novatek, koji je potpisan u septembru 2016. godine.

Najčitanije