fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeZavršiće gradnju jugozapadne obilaznice tokom naredne godine

Završiće gradnju jugozapadne obilaznice tokom naredne godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Radovi na sve tri faze gradnje jugozapadne obilaznice, vrijedne preko 15 miliona EUR, teku ispred plana i saobraćajnica će biti završena do februara naredne godine, saopštio je gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković.

On je, na sastanku sa predstavnicima Međunarodne finansijske korporacije (IFC) i Erste banke, kazao da za radove na mostu započete polovinom avgusta teče rok od 450 kalendarskih dana, pri čemu postoji realna šansa da izvođač i taj posao završi ranije.

Na sastanku je, kako je saopšteno iz PG Biroa, ocijenjeno da je veoma uspješna i plodotvorna decenijska saradnja Glavnog grada i IFC-a kroz realizaciju najznačajnih infrastrukturnih projekata najbolja preporuka za unapređenje buduće saradnje i nove zajedničke investicije koje će doprinijeti daljem razvoju Podgorice.

Vuković je kazao da je zadovoljan što se partnerstvo Glavnog grada i IFC-a nastavlja jednako uspješno kao i u prethodnom periodu. On je zahvalio partnerima na podršci razvojnim projektima u Podgorici, uz čiju finasijsku pomoć se trenutno realizuje gradnja jugozapadne obilaznice, najznačajnijeg projekta u oblasti putne infrastrukture vrijednog 15 miliona EUR.

„Svakim novim projektom raste povjerenje u rukovodstvo Glavnog grada, a mi smo na najbolji način i opravdali vaše povjerenje, a takav slučaj je i sa jugozapadnom obilaznicom i smatram da je taj posao najbolja preporuka za realizaciju budućih projekata i temelj za unapređenje buduće saradnje“, naveo je Vuković.

Predstavnik IFC-a, Marko Sorže, kazao je da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom i partnerstvom sa Glavnim gradom.

„Danas imamo priliku da se uvjerimo u napredak i rezultate projekta gradnje jugozapadne obilaznice i mosta na Morači na terenu, ali jednako tako da razmotrimo i mogućnosti buduće saradnje“, rekao je Sorže.

On je dodao da je veoma zadovoljan što Glavni grad prilikom izbora finansijskog partnera unazad desetak godina u kontinuitetu ukazuje povjerenje IFC-ju u odnosu na druge partnere.

Vuković je uručio zahvalnicu Soržeu za ukupan doprinos relizaciji važnih infrastrukturnih projekata u Podgorici, kao i za trud i povjerenje koje je ukazivao upravi Glavnog grada u proteklom periodu.

Nakon sastanka rukovodstvo Glavnog grada i predstavnici IFC-a i Erste banke, kao i izvođača radova kompanije Bemax obišli su radove na trasi jugozapadne obilaznice.

Zamjenik gradonačelnika Časlav Vešović, kazao je da je zadovoljan načinom i dinamikom izvođenja radova.

„Jugozapadna obilaznica predstavlja jedan od najvažnijih i najvrijednijih projekta koji se relizuje ne samo u Podgorici nego i u Crnoj Gori koji svojim značajem prevazilazi lokalni karakter, jer predstavlja vezu dva važna međunarodna koridora – magistralnog puta ka Petrovcu i magistralnog puta ka Cetinju”, ocijenio je Vešović.

On smatra da će se gradnjom te saobraćajnice riješiti veoma izazovne saobraćajne dionice i zagušenja u saobraćaju poput ulice Vojislavljevića.

Vešović je naveo da je tokom javnog nadmetanja Glavni grad dobio ubjedljivo jeftiniju ponudu u odnosu na projektantske vrijednosti, ali i izvođača radova kompaniju Bemax koja ima ozbiljne reference i reputaciju firme koja vrlo kvalitetno i na vrijeme izvodi radove.

Sorže je nakon obilaska radova naveo da IFC sa Glavnim gradom sarađuje deset godina i da snažno podržava investicije i razvojne projekte u Podgorici koji mijenjaju život građana.

“To su projekti koji imaju veliki uticaj na smanjenje saobraćaja u centru grada. Počeli smo 2010. godine, podržavajući istočnu zaobilaznicu oko centra Podgorice i danas smo ovdje kako bismo se lično uvjerili i potvrdili napredak radova na jugozapadnoj zaobilaznici”, naveo je Sorže.

Direktor kompanije Bemax, Veselin Kovačević, kazao je da će dionice jedan i tri biti završene u roku, kao i da je njihova gradnja počela ranije, jer je za njih bila gotova projektna dokumentacija.

“Dionica dva je koncipirana u dvije faze projektovanja i izvođenja, a izvođači radova očekuju da će uz izuzetne napore i ovi radovi biti završeni u toku naredne godine”, rekao je Kovačević.

Najčitanije