fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeZeleno svjetlo za spajanje CKB-a i Societe Generale

Zeleno svjetlo za spajanje CKB-a i Societe Generale

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Agencija za zaštitu konkurencije dala je pozitivno mišljenje na zahtjev za spajanje Crnogorske komercijalne (CKB) i Societe Generale banke i proslijedila ga vrhovnoj monetarnoj instituciji, saznaje Pobjeda iz izvora bliskih bankarskom sektoru.

Konačnu odluku na zahtjev za spajanje te dvije banke donosi Centralna banka (CBCG) na osnovu prikupljenih podataka, a jedan od uslova je i mišljenje Agencije za zaštitu konkurencije, koje nije obavezujuće.

Pitanjem spajanja tih banaka bavi se viceguverner Miodrag Radonjić, jer se guverner Radoje Žugić izuzeo zbog mogućeg konflikta interesa. Njegova kćerka Jovana je od jula prošle godine zaposlena u CKB-u.

OTP banka je 28. februara saopštila da je njena crnogorska podružnica CKB potpisala ugovor o kupovini 90,56 odsto akcija Societe Generale Montenegro za 40,5 miliona EUR. Po zakonu to spajanje nije moguće bez odobrenja crnogorske Centralne banke, odnosno ispunjenja zakonskih uslova.

CKB je prošlu godinu završila sa profitom od 10,08 miliona EUR, u kreditima imaju 393 miliona, a u depozitima 552 miliona.

Profit Societe banke je bio 10,6 miliona, u kreditima imaju 377 miliona, a u depozitima 386 miliona EUR.

“U postupku odlučivanja, Centralna banka će sagledati i uticaj spajanja pomenutih banaka na bankarsko tržište, prvenstveno u dijelu stvaranja eventualne prekomjerne koncentracije. Cijeniće se mogući efekti zdrave sinergije, poput mogućnosti da se građanima i privredi ponude bankarski proizvodi pod povoljnijim uslovima, prvenstveno kroz dalji pad kamatnih stopa”, kazali su ranije Pobjedi iz CBCG.

Najčitanije