fbpx
NaslovnicaMINA BusinessZemljotres u Albaniji povećao osiguranje kuća i stanova u Crnoj Gori

Zemljotres u Albaniji povećao osiguranje kuća i stanova u Crnoj Gori

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Od posljednjeg jakog zemljotresa koji je pogodio Albaniju povećana je tražnja za osiguranjem stanova, kuća i ostale imovine, kazali su iz Lovćen osiguranja, koje ima najveće učešće na tržištu u oblasti neživotnih osiguranja.

Iz Lovćen osiguranja Pobjedi su rekli da zemljotres koji je nedavno pogodio Albaniju utiče na pojedince da zaključuju imovinska osiguranja.

“Naročito je izraženo povećano interesovanje za kupovinom imovinskih osiguranja u primorskim gradovima, što je i prirodno imajući u vidu istorijat elementarnih nepogoda u Crnoj Gori i na crnogorskom primorju i njihovo razorno dejstvo na imovinu domaćinstava i preduzeća”, kazali su iz Lovćen osiguranja.

Tako je, dodaju iz te osiguravajuće kuće, i u slučaju ostalih elementarnih nepogoda, čije djelovanje svjesno i prirodno utiču na ljude.

“Nažalost, u Crnoj Gori je prisutan trend da tek kad se desi elementarna nepogoda dođe do tražnje za proizvodima imovinskih osiguranja”, kazali su iz Lovćen osiguranja.

Iz te osiguravajuće kuće rekli su da prate najsavremenije evropske trendove u oblasti proizvoda osiguranja namijenjenih stanovništu i privredi.

To znači da su sva osiguravajuća pokrića i proizvodi koji su dostupni u najrazvijenijim osiguravajućim društvima, pristupni, kažu su naveli, i u Lovćen osiguranju.

Iz Lovćen osiguranja kazali su da je novina na tržištu proizvod Dome moj koji pruža mogućnost paketnog osiguranja građevinskih objekata i stambenih pokretnosti po pristupačnim premijama i širokim obimom osiguravajućeg pokrića.

Iz te osiguravajuće kuće objasnili su da je moguće samostalno zaključenje osiguranja za građevinski objekat, a samostalno za stambene pokretnosti.
Osim toga, kako su rekli, osiguranje građevinskog objekta i stambenih pokretnosti je moguće zaključiti i u paketu.

“Za godišnju premiju, koja se kreće od 0,35 EUR po metru kvadratnom, koliko je potrebno izdvojiti za osiguranje građevinskog objekta u okviru paketa Start zgrada, do dva EUR po kvadratu za osiguranje građevinskog objekta i stambenih pokretnosti u okviru paketa Komfort dom – pruža se osiguravajuća zaštita od velikog broja osiguranih rizika”, naveli su iz Lovćen osiguranja.

Kako su dodali, opciono je po želji klijenta moguće zaključiti osiguranje za dodatne rizike kao što su zemljotres, kućna asistencija i indirektni udar groma na kućne aparate, a koji nijesu uključeni u osnovne pakete.

Iz Lovćen grupe, koju čine Lovćen osiguranje, Lovćen auto i Lovćen životna osiguranja, kazali su da je u dosadašnjem dijelu ove godine zabilježen rast ukupne bruto fakturisane premije u odnosu na isti period prošle.

“Dobro poslovanje doprinijelo je da je Lovćen osiguranje tradicionalno prvo na crnogorskom tržištu, sa tržišnim učešćem od 36 odsto. Udio u neživotnim osiguranjima na tržištu osiguranja u Crnoj Gori je 43 odsto, a životnih osiguranja 21,5 odsto”, istakli su oni.

Na tržištu neživotnih osiguranja rade i Sava osiguranje sa učešćem od 17,6 odsto, Generali osiguranje 16 odsto, Unica neživotno osiguranje 15,1 odsto i Swiss osiguranje 8,4 odsto.

Agencija za nadzor osiguranja priprema Zakona o osiguranju, kojim će se domaći regulatorni okvir uskladiti sa normativom Evropske unije.

Taj regulator planira i da podigne finansijsku pismenost stanovništva kroz Komunikacionu strategiju za jačanje kulture osiguranja u Crnoj Gori.

Najčitanije