fbpx
Naslovnicanews voicesDanijel Kalezić, Predsjednik Upravnog odbora "Queer Montenegro"

Danijel Kalezić, Predsjednik Upravnog odbora “Queer Montenegro”

Predsjednik je Upravnog Odbora Crnogorske LGBTIQ Asocijacije “Queer Montenegro”, jedan od vodećih aktivista za ljudska prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori i javno autovan gej muškarac.

Aktivizam na polju promocije ljudskih prava LGBTIQ osoba započeo je prije deset godina 2009. godine u okviru NVO Juventas gdje je angažovan na program prevencije HIV/AIDS-a.

U novembru 2010. godine zajedno sa ostalim LGBTIQ osobama iz Crne Gore osniva aktivističku grupu “Kvir Brigada” koja je krajem 2012. godine prerasla u organizaciju “Kvir Montenegro” koja je započela sa svojim javnim djelovanjem u maju 2013. godine.

Predsjednik je Upravnog odbora Kvir Montenegra i član organizacionog Odbora Povorke ponosa LGBTIQ osoba i prijatelja “Montenegro Prajd”. Aktivistički djeluje na lokalnom, nacionalnom i evropskom nivou.

Član je Upravnog odbora regionalne LGBTIQ asocijacije “ERA” sa sjedištem u Beogradu, nacionalni je ekspert za ljudska prava LGBTIQ osoba evropskog krila Međunarodne LGBT asocijacije “ILGA – Europe” za Crnu Goru, član je Tima povjerenja između LGBTIQ zajednice i Uprave policije Crne Gore, Radne grupe za pripremu Nacrta Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, Radne grupe za pripremu nove Strategije za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba u Crnoj Gori (2019-2023), Radne grupe za izradu lokalnog Akcionog plana za LGBT Glavnog grada Podgorice, Nacionalne komisije za HIV/AIDS i Nacionalnog koordinirajućeg tijela za borbu protiv HIV/AIDS-a.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...