fbpx
NaslovnicaArhivaNeće saslušati Đukanovića zbog snimka

Neće saslušati Đukanovića zbog snimka


Podgorica, (MINA) – Specijalno državno tužilaštvo (SDT) neće saslušati predsjednika države Mila Đukanovića zbog snimka koje je javnosti dostvio biznismen Duško Knežević, saopštio je glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić.

Knežević je nedavno objavio video snimak na kome se, kako tvrdi, vidi kako bivši gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović uzima kovertu sa novcem za Demokratsku partiju socijalista (DPS), a koji je dao po dogovoru sa Đukanovićem.

Katnić je na konferenciji za novinare, na pitanje da li će Tužilaštvo saslušati Đukanovića nakon snimka, kazao da mora da postoji stepen osnovane sumnje da je neko nešto učinio i da se tek onda preduzmu neke radnje.

„Na osnovu udaljenih sumnji ili insinuacija Tužilaštvo neće djelovati. Pravda će doći na svačija vrata ako je počinio krivična djela i neće doći ni na čija ako nije uradio bez obzira na boju kože, kojim se krstom krsti ili ne krsti ili pripada nekoj političkoj stranci“, rekao je Katnić.

Na pitanje da li će podnijeti ostavku jer značajan broj političkih partija i pedstavnici nevladinog sektora smatraju da je pristrasan u aferama Limenka, Koverat, Atlas, Telekom, Katnić je kazao da je odgovoran građanima i tijelima koji su ga izabrala da godini počinioce krivičnih djela.

„Da ih ne gonim tada bih bio odgovoran, ali pošto ih gonim, kao što vidite, ne mogu podnijeti ostavku“, istakao je Katnić.

Katnić je na pitanje da li SDT ima tačne informacije gdje se trenutno nalazi Knežević, odgovorio da to nije posao Tužilaštva, ali da bi „gdje god se nalazi na zamljinoj kugli trebalo da bude uhapšen“.

Kako je rekao, informacije o državljanstvu i prebivalištu Kneževića čuo je iz medija.

„Čuo sam da je u Londonu, da sjedi u loži da vjeruje da će ga ta loža zaštiti. Znajući tu ložu, njene principe, a koji su najveći u moralnom smislu, nijedan pripadnik kriminalne organizacije i počinilac teških krivičnih djela ne može tamo ostati“, rekao je Katnić.

On je kazao da Knežević, nažalost, ima podršku medija jer misle da će tu dobiti gledanost i dodao da ima mjerilo šta javnost treba da zna.

„Javnost ne treba da čuje lažnu vijest /fake news/. Svima je pozato da je to lažna vijesti.
Knežević mi je rekao da kad dođe ja ovdje neću biti. Ja ću ovdje biti“, poručio je Katnić.

Na pitanje da ima dokaze da li je Knežević sve mogao da uradi bez podrške nekog državnog organa, Katnić je rekao da ovo nije moglo da se uradi bez ozbiljne kriminalne organizacije.

„Da bi postojala kriminalna organizacija moraju postojati neki konstutitivni elementi, i da se koriste privredne i državne strukture u djelovanju. Postoji osnovana sumnja da su korišćene privredne strukture i mi to ispitujemo“, reklao je Katnić.

On je kazao da je moguće da je ista kriminalna grupa, na čijem je čelu Knežević, učestvovala u četiri posebna slučaja.

„Vjerujemo da je ovo što smo vam saopštili samo deseti dio kriminalnih radnji koje su preduzete i to istražujemo“, rekao je Katnić i objasnio da zakonski ne postoji šansa da Knežević bude zaštićeni svjedok sve dok je organizator kriminalne organizacije.

Na pitanje zašto je tužilaštvo brzo tražilo određivanje pritvora za bivšeg guvernera Centralne banke Velibora Miloševića, dok je bivšeg gradonačelnika Podogorice Slavoljuba Stijepovića ispitivalio nakon nekoliko dana, Katnić je rekao da su postojali dokazi koji ukazuju na osnovanu sumnju da je Milošević počinio krivična djela.

„Kada je postojao materijalni uslov mi smo našli da postoji osnov za uticaj na svjedoke, zbog čega mora da se odredi zadržavanje, a potom i pritvor“, rekao je Katnić.

Na pitanje da li je Milošević osumnjičen za reketiranje, Katnić je kazao da teško da član kriminalne organizacije može reketirati organizatora.

Specijalan tužiteljka, Lidija Vukićević, objasnila je da su Stijepović i još 21 osoba u svojstvu građanina saslušani zbog osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz oblasti izbornih prava.

Kako je dodala, taj predemet se nalazi u fazi izviđaja i niko nije uhapšen.

Komentarišući navode da je član kriminalne organizacije, Katnić je rekao da mora svako da shvati da bilo šta da uradi protiv borca za pravdu, što on jeste, ne može imati ličnu, niti sreću naroda i nacije.

On je rekao da je Tužilaštvo prošle godine podnijelo optužnice u 25 predmeta, u 13 predmeta se radi o organizovanim grupama, kojima je obuhvaćeno 88 osoba.

„Niko iz ovih kriminalnih grupa nije kazao da sam korumpiran. To su samo navele određene osobe protiv kojih je Tužilaštvo podiglo optužnicu, koje je stalo na pravnu snagu. I to ne rade zato što me vole i što imam neki odnos sa njima nego što ne očekuju pomoć novina, javnih glasila, drugih kriminalnih organizacija“, rekao je Katnić.

On je rekao da će svako ko očekuje pomoć da ga optužuje da je član neke „kriminalne hobotnice“.

Katnić je kazao da dok sjedi na konferenciji za medije, vrebaju neki koji bi da ga ubiju, i da se strvara klima da je član kriminalne organizacije „kavčani“.

On je rekao da se ne treba stvarati klimu da se kriminalne strukture mogu riješiti gčavnog specijalnog tužioca, a da na to neće imati odgovor.

„Imali bi odgovor demokratske zajednice. Reagovala bi i zapadan društva i sve snage“, rekao je Katnić.

Katnić je saopštio da su do 13. decembra specijalni tužioci podnijeli naredbe o sprovođenju istrage u 24 predmeta protiv 283 lica.

Kako je naveo, od toga je 15 predmeta za krivična djela organizovanog kriminala, četiri zbog visoke korupcije, tri za pranje novca, po jedan da krivično djelo terorizam i za ostala krivična djela.

Prema riječima Katnića, specijalni tužioci su podigli 25 optužnica, od čega 13 za krivična djela organizovanog kriminala, deset za visoku korupciju, dvije zaostala krivična djela.

On je kazao da je optužnicame ukupno optuženo 125 izvršilaca krivičnih djela i to 88 za organizovani kriminal, 30 za visoku korupciju i sedam za ostala krivična djela.

Rukovodilac Policijskog odjeljenja Dragan Radonjić saopštio je da su glavni specijalni tužilac i specijalni tužioci tokom prošle godine izdali Specijalnom policijskom odjeljenju 222 naloga, od kojih su realizovana 162, dok je u radu 60 naloga.

Prema njegovim riječima, Specijalno policijsko odjeljenje je SDT-u u toku 2018. procesuiralo osam krivičnih prijava i 19 izvještaja kao dopuna krivične prijave protiv 189 fizičkih i 160 pravnih lica zbog osnova sumnje da su počinili 200 krivičnih djela visoke korupcije i pranja novca.

„SPO je SDT-u procesuiralo dvije krivične prijave i 12 izvještaja kao dopuna krivičnih prijava protiv 58 lica zbog osnova sumnje da su počinili 43 krivična djela organizovanog kriminala, terorizma i ratnih zločina”, naglasio je Radonjić.

Najčitanije

NP Biogradska gora sjutra otvoren za posjetioce

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Nacionalni park (NP) Biogradska gora biće od sjutra otvoren za posjetioce. "Posjetioci...