fbpx
NaslovnicaArhivaPogonska spremnost energetskih objekata na visokom nivou *

Pogonska spremnost energetskih objekata na visokom nivou *

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pogonska spremnost i pouzdanost energetskih objekata u sastavu Elektroprivrede (EPCG) tradicionalno je na visokom nivou, pa sa tog aspekta ne treba brinuti o ispunjenju proizvodnih planova, saopštio je izvršni rukovodilac Funkcionalne cjeline (FC) Proizvodnja, Luka Jovanović.

On je kazao da je početkom aprila Termoelektrana (TE) Pljevlja ušla u redovni godišnji remont, kao i da se 15-ak dana kasnije pridužila i hidroelektrana (HE) Piva, gdje je počeo kapitalni remont drugog agregata i druga faza modernizacije, što će potrajati sve do sredine decembra.

“Trenutno su nam na raspolaganju svi agregati u HE Perućica i dva agregata u HE Piva, što je u okviru godišnje dinamike, odnosno planirane pogonske spremnosti postrojenja”, rekao je Jovanović za list Elektroprivreda.

On je, govoreći o ekološkoj rekonstrukciji postojećeg bloka TE Pljevlja, kazao da će se time stvoriti svi uslovi za očuvanje i nesmetan nastavak rada termoenergetskog sistema EPCG, uz puno poštovanje i najstrožijih ekoloških zahtjeva propisanih domaćom i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj, s obzirom na to da će se svi nivoi emisija produkata sagorijevanja uglja i hemijskih procesa u proizvodnji spustiti i ispod dozvoljenih granica.

“Istovremeno, produžiće se radni vijek termoelektrane za još najmanje 15 do 20 godina uz standardna i tekuća ulaganja, a sa dodatnim investiranjem u revitalizaciju i zamjenu opreme proizvodni vijek elektrane moguće je dodatno produžavati”, objasnio je Jovanović.

Takav zaključak se, kako je dodao, može izvesti na osnovu do sada odrađenog broja radnih sati, oko 200 hiljada, i uloženoga u revitalizaciju opreme i podizanje snage termoelektrane sa instalisanih 210 megavati (MW) na današnjih 225 MW, kao i ispitnih kontrola stanja materijala.

Kada je riječ o projektu rekultivacije postojeće deponije na Maljevcu, Jovanović je kazao da će EPCG ukupno uložiti oko 20 miliona EUR u taj projekat.

“Tokom prošle godine za potrebe projekta ukupno smo potrošili oko 8,8 miliona EUR. Deponiju ćemo rekultivisati po fazama”, naveo je Jovanović.

U ovoj godini će u okviru realizacije ugovora o korišćenju sredstava za realizaciju projekta Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje za remedijaciju lokacije Pljevlja, koji je potpisan sa ministarstvima finansija i održivog razvoja i turizma, početi radove na rekultivaciji kasete dva na deponiji Maljevac.

“Sredstva u iznosu od četiri miliona EUR obezbijedili smo iz kredita Svjetske banke (SB). Rekultivacija kasete jedan slijedi u periodu od naredne do 2021. godine, dok će se konačno sa rekultivacijom kasete tri početi tokom 2023. godine”, precizirao je Jovanović.

U HE Perućica, nakon uspješne generalne rekonstrukcije četvrtog generatora, ove godine najavljena je i revitaliazacija prve mašine, kao i zamjena jednog od ukupno pet dotrajalih blok transformatora.

“Ove godine smo planirali da uradimo generalne remonte na još dva generatora i zamijenimo još jedan blok trafoa. Tenderi su uveliko raspisani. Do sada zbog velike konkurencije od potencijalnih izvođača radova i isporučilaca opreme, koji su uložili žalbe, nijesmo uspjeli da završimo tenderske postupke i izaberemo najpovoljnije ponuđače”, naveo je Jovanović.

On je rekao da misli da su, zbog svega toga, zakasnili sa planiranom zamjenom blok trafoa, ali neće dozvoliti da ta činjenica smanji raspoloživost postrojenja.

“Siguran sam, međutim, da ćemo do početka redovnog godišnjeg remonta postrojenja u HE Perućica uspjeti da izaberemo najboljeg ponuđača za remont generatora”, dodao je Jovanović.

U HE Piva otvoreno je, sredinom aprila, gradilište na generalnoj rekonstrukciji drugog agregata i istovremeno radovi u okviru projekta druge faze modernizacije te hidroelektrane.

“Radovi na kapitalnom remontu drugog agregata u HE Piva počeli su 15. aprila. Planirano je da traju osam mjeseci. Istovremeno, izvodiće se i radovi u okviru druge faze modernizacije te HE koja, pored ostalog, podrazumijeva zamjenu hidromašinske opreme”, naveo je Jovanović.

On je rekao da očekuje da će se svi radovi završtiti do kraja kapitalnog remonta agregata A2 uz dobro sinhronizovane aktivnosti izvođača radova, stručnjaka iz Direkcije za razvoj i inženjering i zaposlenih u HE Piva.

“Važno je istaći da će rezultat realizacije svih ovih projekata biti modernija, znatno spremnija i pogonski pouzdanija hidroelektrana u sistemu EPCG”, zaključio je Jovanović.

Najčitanije