Potpisan ugovor o rekonstrukciji drugog agregata u HE Piva

146
foto: EPCG

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG), Igor Noveljić i direktor Integracije kompanije Litostroj, Damjan Kolenko, potpisali su danas u Plužinama ugovor o generalnom remontu drugog agregata u Hidroelektrani (HE) Piva.

Kolenko je ugovor potpisao u ime konzorcijuma renomiranih kompanija: Litostroj Power, Končar – Generatori i motori i Elektroremont Subotica – prvorangiranog izvođača radova u postupku javnih nabavki.

Iz EPCG je saopšteno da je vrijednost projekta 1,77 miliona EUR bez poreza na dodatu vrijednost (PDV).

“Rok za završetak posla je osam mjeseci, a u okviru kapitalnog remonta biće zamijenjeni istrošeni i nefunkcionalni djelovi, čime će se znatno poboljšati performanse agregata, produžiti njegov radni vijek i obezbijediti visok stepen pogonske spremnosti i sigurnosti u radu u dužem periodu”, navodi se u saopštenju.

Kolenko je, nakon potpisivanja ugovora, kazao da je zadovoljan činjenicom da je konzorcijum u čije ime je stavio potpis na ugovor bio prvorangirani na, kako je rekao, izuzetno zahtjevnom tenderu rekonstrukcije druge mašine u HE Piva.

“Naišli smo na izuzetnu podršku menadžmenta i zaposlenih u HE Piva i ne sumnjam da ćemo u roku završiti sve preuzete obaveze. Litostroj je veoma angažovan na rekonstrukcijama energetskih objekata u cijelom regionu, kao i u skandinavskim zemljama, tako da će nam sva ta iskustva dobro doći i poslužiti da i ovaj posao završimo onako kako najbolje znamo”, rekao je Kolenko.

Noveljić je pohvalio menadžment HE Piva zbog kvalitetno realizovanih projekata u prethodnoj godini i istakao opredijeljenost izvršnog menadžmenta kompanije da investira u proizvodnje objekte, ali i u kadrovske potencijale.

“Ovdje je tokom prethodne godine odrađen izuzetno dobar posao i u dijelu tehničkog poboljšanja objekta i uslova za boravak i rad zaposlenih. Ovo je izuzetno važan projekat i siguran sam da će biti brzo i kvalitetno završen, kao i kapitalni remont prvog agregata”, rekao je Noveljić.

Prema njegovim riječima, uz ovaj i rekonstukciju trećeg agregata koja se očekuje 2021. godine, dobiće se nova elektrana koja će biti pouzdan i siguran proizvođač i u narednom periodu.

“Iskoristio bih priliku da pored menadžmenta Hidroelektrane pohvalim i učinak ostalih direkcija u EPCG, kao i izuzetno kvalitetnu podršku koju smo dobili od Direkcije za nabavke”, rekao je Noveljić.

Agregat A2 u pogonu je od početka rada HE Piva, 1976. godine. I pored kvalitetnog održavanja, usljed duge eksploatacije, došlo je do funkcionalne istrošenosti statičkih i rotirajućih djelova, tako da su tehničke službe HE Piva procijenile da je neophodan kapitalni remont druge mašine.

“Početak glavnih radova treba očekivati u aprilu, a precizan datum biće usaglašen sa planom Direkcije za upravljanje energijom. Zbog povećanog obima posla remont će se, pored HE Piva, dijelom realizovati i u fabrici izvođača radova”, zaključuje se u saopštenju.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS